Här kommer andra delen av min tvättskola, jag hoppas att den första delen gett er vägledning och att ni med hjälp av dessa ska tycka det här med tvättning blir lite enklare och förhoppningsvis roligare.  Som vi gick igenom i förra avsnittet så är det alltså textilfibrerna i kläderna som avgör hur plaggen ska behandlas och det finns en del man bör tänka på innan man startar tvättmaskinen. Man vill ju inte att det nya plagget ska krympa eller missfärgas i tvätten, eller hur? Men med rätt behandling kan dina kläder behålla både sin ursprungliga färg, form och kvalitet under lång. Vi kör en kort genomgång, eller vad säger ni?

Sortering av tvätt

Innan du tvättar – sortera efter färg, rekommenderat tvättprogram och temperatur. Olika sorters tyg måste behandlas på olika sätt så utgå från de tvättråd som tillverkaren anger.

Mörka och ljusa kläder ska alltid tvättas separat för att undvika missfärgningar som jag så ofta får frågor om. Om ett plagg är missfärgat så är det oerhört svårt att få ordning på det, nästintill omöjligt – så var noggrann med färgsorteringen.

Rätt temperatur är avgörande

Generellt tål både linne och bomull att tvättas i 60 grader. Vissa kläder behöver man dock hantera lite försiktigare och tillverkaren kan då ha angett en lägre temperatur. Tänk på att när kläder tvättas länge på låg temperatur kan bakterier göra att det uppstår dålig lukt. Då kan temperaturen behöva höjas något. Tänk samtidigt på att höga temperaturer kan skada dekorationer och tryckta motiv.

Det är viktigt att komma ihåg att ull inte tål mekanisk behandling och att man därför måste använda ulltvättprogrammet i 30 grader eller allra helst handtvätt.

Det viktiga är att välja en tillräckligt hög temperatur när du ska tvätta underkläder för att undvika bakteriefesten. Instruktionen är ofta att underkläder i bomull eller viskos ska tvättas i 40 grader, men faktum är att de tål upp till 60 eller hela 90 grader. Glöm inte att använda en speciell tvättpåse för bh:ar så att de inte skadar andra kläder.

Och kom också ihåg att plocka ut kläderna ur maskinen när tvätten är klar. Helst ska de inte ligga våta och hopskrynklade längre än en timme. Risken är annars att de börjar lukta och måste tvättas igen.

Rätt dosering av tvättmedel

För att uppnå bästa tvättresultat är det viktigt att använda tvättmedlet på rätt sätt och i rätt mängd. För lite tvättmedel kan orsaka dåligt tvättresultat samtidigt som för mycket tvättmedel både blir dyrt, ökar risken för dåligt ursköljda kläder samt att det är väldigt dåligt för miljön.

Mängden tvättmedel som bör användas beror både på hur smutsig tvätten är och på vattnets hårdhetsgrad i ditt område. Men kom ihåg att inte överdriva med tvättmedlet – bara för att du häller på mer tvättmedel kommer ditt plagg inte blir renare.

Hur mycket dosering som krävs bör stå på förpackningen av ditt tvättmedel så följ instruktionerna. Häll tvättmedlet i doseringsfacket eller i en tvättboll som du ställer direkt på kläderna i maskinen.

Fläckar  

Kom ihåg att sannolikheten att få bort en fläck eller smuts från ditt plagg ökar markant om du angriper fläcken så snabbt som möjligt så att fläcken inte hinner gå in i fibrerna i tyget. Men det går undan – så blötlägg fläcken tvätta så snabbt som möjligt.   

En kort sammanfattning;

  • Kontrollera tvättsymbolerna inuti kläderna och följ instruktionerna.
  • Sortera tvätten efter färg och temperatur enligt tvättinstruktionerna.
  • Använd rätt temperatur när du tvättar dina kläder
  • Dosera tvättmedlet rätt. Följ instruktionerna.
  • Om kläderna blir nerfläckade bör de tvättas så snart som möjligt.

Lycka till!

Publicerat av:Marleneshusmorstips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.