Alla som är föräldrar har någonsin varit med om det, så lugn bara lugn! Det är inte så farligt som det kanske upplevs (även om det så klar är rätt jobbigt om det sker mitt i natten).

Men om olyckan är framme så ta av alla sängkläder och släng de i tvättmaskinen. Om det kommit vomering (spya) på madrassen bör den givetvis rengöras och det gör du enklast med hjälp av bikarbonat. När du har torkat upp så mycket spya som det går, häll på bikarbonat över det som är kvar. Bikarbonatet kommer att suga åt sig vätskan och det kommer att bildas en klump som du senare enkelt kan dammsuga upp. Du kommer att bli förvånad över det fina resultatet.

Men hur är det nu igen med olika sängkläder och dess material, ska man tvätta alla sängkläder på samma sätt? Svar nej! Nedan följer en enkel tvättguide gällande dina sängkläder:


Satin:

För att satinlakan både ska hålla och se snygga ut längre, rekommenderar vi att du undviker att torktumla dem. Tumling sliter nämligen på ytan och kan ge noppor. Vill du försäkra dig om att satinlakanen behåller sin fina lyster och sin mjukhet under en lång tid, krävs att du antingen stryker eller manglar dem. På så vis pressas de fibrer som står upp ned mot tygets yta.

Linne:

Tvätta dina sängkläder i linne i 60 grader C. Linne tål att centrifugeras men tänk på att ju högre centrifugering, desto skrynkligare blir tyget. Låt sedan tyget dropptorka för bästa resultat. Linfibern torkar fort själv och det finns risk den förstörs när den börjar bli torr samtidigt som den slungas runt i torktumlaren. 

Percale:

Percale är slitstarkt och tål att tvättas ofta i 60 grader. Sängkläder i percale tål att torktumlas. Ta gärna ur dem ur torktumlaren innan de är helt torra och låt dem hängtorka sista tiden. Den tätvävda konstruktionen i percale för att de lättare blir skrynkliga om de torkas helt torra i torktumlaren.

Bomull:

Bomull tål att tvättas hårt och rekommenderas att tvättas i 60 grader (eller varmare till och med) och tål att torktumlas.

Lycka till!

Publicerat av:Marleneshusmorstips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.