Att tvätta kan vara ganska tråkigt och lite krångligt, jag vet. Speciellt om man inte riktigt vet hur man gör och vad som fungerar bäst. Med två barn, som visserligen är vuxna idag, så har jag tvättat stora mängder och lärt mig med tiden vad som funkar – och inte! Men som det mesta blir det roligare om man besitter kunskap om det man ska göra. Så genom att få lite kunskap inom tvättning så kommer det att blir roligare – jag lovar! Så här kommer min tvättskola del 1.

Vi tar det från början:

Det är textilfibrerna i kläderna som avgör hur plaggen ska behandlas och det finns en del man bör tänka på innan man startar tvättmaskinen. Jag rekommenderar att man alltid tvätta efter rekommenderat tvättråd som finns på alla plagg och sorter efter färg, mörka och ljusa kläder ska tvättas separat. Om tvätten inte blir ren trots att du följt tvättråden kan det vara värt att höja temperaturen något. Om man mot förmodan vill tvätta på lägre temperaturer än angivet, och gör det under en längre period, kan bakterier göra att det uppstår dålig lukt. Vilket kan göra att man måste tvätta på nytt för att få bort den illaluktande doften. Viket är varken bra för miljön eller plagget!

Följ alltid tvättråden

Tvättråden på dina kläder är till för att vara en vägvisning och anpassade efter tyget. Sannolikheten att dina kläder har kvar passformen och håller längre ökar om du följer tvättråden Så innan du lägger in dina kläder i tvättmaskinen är det viktigt att du kollar anvisningarna för att ta hand om dina kläder så skonsamt som möjligt.

Kontrollera tvättlappen innan du köper ett plagg.

Jag rekommenderar att du noga kollar tvättsymbolen innan du köper nya kläder. Det kan vara lönt att kolla om plagget måste kemtvättas eller handtvättas. Om det känns opraktiskt att behöva kemtvätta eller handtvätta ett plagg kan det vara en god idé att välja ett annat plagg istället. Tänk också på att barnkläder helst ska tåla höga tvättemperaturer. När barnen leker och stojar blir kläderna lätt smutsiga och fläckiga. Hett vatten är det bästa mot smutsfläckar.

Misstag vid tvättning

Försäkra dig om att du inte tvättar i temperaturer som överskrider plaggens maxtemperatur eller centrifugerar kläder på ett sätt som de inte tål. Tänk också på att det finns kläder som inte tål att torktumlas. Även om det är effektivt och tidsbesparande att maskintvätta är det inte alla plagg som tål detta. En del tyger måste kemtvättas. Det gäller särskilt kavajer, finklänningar och kläder med dekorationer.  Om tvättsymbolerna anger att tyget måste handtvättas, gör det – eller i annat fall använd dig av tvättmaskinens handtvättprogram då det ger optimal temperatur och centrifugering.

Tvättsymbolguide

Följ tvättanvisningarna på plaggens insida för att bevara tygerna. Här får du en enkel guide till de vanligaste symbolerna och vad de betyder:

Symbolen anger att plagget endast kan handtvättas

Symbolen anger att plagget kan maskintvättas och siffran visar den maximala tvättemperatur som plagget tål.
Symbolen anger att plagget ska tvättas skonsamt samt under
kort centrifugering.

Symbolen anger att plagget ska tvättas mycket skonsamt
Symbolen anger att plagget ej kan vattentvättas

Symbolen anger att plagget ej kan torktumlas

Publicerat av:Marleneshusmorstips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.