marlenehusmorstips-medel.jpg

Många kommersiella rengöringsmedel innehåller starka och miljöskadliga kemikalier som sedan sköljs ner i avloppet och ut i våra vattendrag.  Visst avlägsnas en hel del i våra reningsverk, men vattenorganismer hotas ändå och miljön tar skada när vi använder giftiga kemikalier i våra hem och fritidshus.

Den viktigaste ingrediensen i alla rengöringsmedel är tensider. Tensider minskar vattnets ytspänning och löser smuts och fett. Tensider kan tillverkas av naturliga fettsyror och oljor eller av syntetiska tensider. Tensider bryts ned i olika hastighet och eftersom att de är giftiga för allt som växer och lever i vatten, är det bäst att använda naturliga tensider som bryts ner snabbare än de syntetiska. Valet av rengöringsmedel spelar därför en stor roll för miljön. Så försök därför att använd milda och miljömärkta rengöringsmedel. Eller varför inte blanda ditt egna rengöringsmedel?

Min favorit är hushållsprayen. Den är nästan oförskämt lätt att blanda själv och fungerar hur bra som helst som en alltiallo-spray att ha nära till hands när nöden kräver. Prova vetja så kommer du förstå vad jag menar…

Du behöver:

  • 5 ml såpa (1/2 kapsyl)
  • 5 dl vatten

Gör såhär: Häll vatten i en sprayflaska och tillsätt såpan. Skaka lätt.

Lycka till!

 

 

Publicerat av:Marleneshusmorstips

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.